Wednesday 21 March 2007

Adalet gerçekten Adil mi?

Türkiye'de işlenen suça doğru ceza veriliyor mu, verilen cezanın bir standardı var mı, hatta suç tanımları yeterli mi?

İnsanlar Kanun önünde eşit mi?

Kanunlar yeterince açık ve net mi tanımlanmış?

Hayır...

Peki Yargı bağımsız mı?

İşte sorun burada, Yargı bağımsız değil:

'Yargıya karşı bir duruş'

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, toplantıya gelmeyen Adalet Bakanı ile Müsteşarı'nı sert bir şekilde eleştirdi


Yargıtay'ın boş olan 23, Danıştay'ın boş olan 9 üyeliğine aylardır yapılamayan seçim krize neden oldu. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) toplantısı Adalet Bakanlığı tarafından engellendi. Kurulun başkanı sıfatını taşıyan Adalet Bakanı Cemil Çiçek yurtdışına gitti.
Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga da bakanlıktan 100 metre ilerideki salona gelmedi. Çiçek'i yargıya müdahale etmekle suçlayan HSYK üyeleri, Kasırga hakkında yasal işlem yapılması için tutanak düzenledi.
Çiçek, kurulda istediği isimleri seçtiremeyeceği endişesiyle seçimi engellediği iddialarını yalanlamıştı, ama önceki gün de bir resmi ziyaret için Almanya'ya gitti. Çiçek, kurula toplantının seçim gündemiyle yapılmasına önceden karar verilmesinin yasal olmadığını bildiren bir yazı gönderdi.
HSYK Kanunu'na göre, yedi üyeli kurulun toplantılarına Çiçek'in yerine yedek üyelerden biri katılabiliyor. Ancak, Adalet Bakanlığı Müsteşarı katılmaz, yardımcılarından birini de göndermezse, yeter sayı bulunamadığı için toplantı yapılamıyor. Bu nedenle gözler Kasırga'ya çevrildi. Kasırga da mazeret bildirmeksizin toplantıya katılmadı. Yardımcılarından birinin de gelmemesi nedeniyle toplantı yapılamadı. Bunun üzerine Yargıtay ve Danıştay kökenli HSYK üyeleri, dört yedek üyenin imzasıyla ortak bir açıklama yaptı.
Çiçek'in yazısının yasal dayanağı ve hukuki bağlayıcılığı bulunmadığı, kişisel düşünce ve tercihini yansıttığı belirtilen açıklamada, "Sadece yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurul'un faaliyetlerini engelleme, yargıya müdahale niteliği arz etmektedir" denildi.
HSYK Başkan Vekili Mahmut Acar, "Kurul toplantılarına katılmak hak değil, müsteşarın anayasal görevidir" dedi. HSYK, toplantıda tutulan tutanağı 1. sınıf yargıç olması nedeniyle Yargıtay Başkanlar Kurulu'na göndererek Fahri Kasırga hakkında soruşturma açılmasını isteyebilecek.

No comments: