Tuesday 24 April 2007

Nasil Bir Türkiye Istiyorum?

Bu girdimde hayalimdeki Türkiye'yi madde madde siralayacagim ozellikleri ile anlatmaya calisacagim. Her ozellik o ozelliigi derinlemesine inceledigim baska bir girdiye link olacak. Eger saydigimi ozelliklerden birinin kafanizdaki ideal Türkiye'ye uymadagini düsünüyorsaniz lütfen bunu bu girdiye yapacaginiz yorum ile tartisalim.

Eger itiraziniz o ozelligin tanimina ise bu tartismayi o ozelligin girdisine yorumlar ve cevaplar olarak yapmak istegindeyim. Ozelliklerin girdileri o ozelliklerin acik bir tanimi ile baslayacak, bu tanimin T.C. Anayasa'sindaki tanimi ile karsilastirilamsi ile devam edecek. Diger Anayasalar'da veya devletler arasi anlasmalarda benzer tanimlari bulabilirsem bunlarla da bir karsilastirma yapacagim. Bu ozellige Anayasa'da yapilan atiflar ile devam edecek girdi, su an Türkiye'de bu özellikler ile ilgili sorunlar ve bu sorunlar'a cozumler ilk once su anki yasalar cercevesinde aranacak daha sonra da en basta yaptigimiz tanimin bu sorunlari cevaplandirip cevaplandirmadigi sorulari sorulacak. Eger tanim belli sorunlari cozumlemiyorsa tanimin yeniden yapilmasi yoluna gidilecektir.

Altini cizmek istedigim baska bir nokta da yaptigim ideal devlet tanimi'nin su anda ya da yarin uygulanamayacaginin ve hatta baz tanimlarin hic ama hic birebir uygulanamyacaginin farkinda oldugum. Fakat bu konulari tartistigimda aldigim "Bu dedigin utopya", "Bu dediklerin Avrupa'da olur ama bize fazla" gibi yorumlara acik olmadigimi da belirtmek isterim. Ilk tarz yorumlara Ideal'lerin bir hedef koyduklarini, ideal'e ulasilamasak bile yolumuzu kaybettigimiz, ya da nereye gidecegemizi bilmedigimiz durumlarda bize yol gosterici olduklarini hatirlatarak cevap vermek istiyorum. Ikinci tarz yorumlari ise silecegim, hicbir toplum her hangi bir nedenle modern bir devleti hakketmiyor olamaz. Ozellikle Turk toplumuna ait olan bireyler olarak birincil gorevimizin "bu bize gitmez" diye bahane uydurup gorevden kacmak yerine "bunu toplumuma nasil kazandiririm" sorusunu sormamiz gerektigine inaniyorum.

Bu aciklamadan sonra hayalimdeki Türkiye'nin ozelliklerini siralamaya baslayayaim. Son olarak hatirlatmak isterim ki bu girdi dahil her girdi "canli belge" olacaktir. Yani surekli degisime ve eklemeye acik olacaklar.

Hayalimdeki Türkiye...

  • LAIK'tir
  • ACIKLIK ESASI'ni toplumun her organinda uygular
  • Herhangi bir gucu kullanan herhangi bir organ tamamen bagimsiz organlarca KONTROL EDILIR
  • GUCLER AYRILIGI ESASI uygulanir

1 comment:

e. pınar said...

Laiklik ilkesinin tanimini kirpa kirpa sadece inanc ozgurlugune donusturen hukumetten ve olmasi gereken gercek laik ulke yonetiminden sonra bahsetmek kaydiyla; Ahmet Cihat'in siraladigi diger 3 gereksinimin Turkiye'de neden duzgun calismadigini dusunecek olursak, basitce sunu soyleyebilirim: Gucler ayriliginin tam olarak saglanamamasi (ki ozellikle yarginin bagimli(-siz)ligi burda en onemlisi) sistemdeki kontrol mekanizmasini bozuyor. Yani Ahmetin bahsettigi bagimsiz organlarca takip edilmesi gereken gucler basi bos kaliyor. Tabiki denetlenmeyen bir guc (insan dogasinin benmerkezciliginden dolayi) bireylerin cikarlari icin kullanildigindan bu gucler aciklik esasindan kaciyorlar. Ve yine kontrol mekanizmasi duzgun calismadigindan aciklik talebinde bulunulmadikca da devletin gucu kotuye kullanilmaya devam ediyor. Sistem kirlendikce de yarginin hic bir is yapmamasinin saglanmasi bu gucler icin daha da onem kazaniyor.Ve boyle de gidiyor. Yani gucler ayriliginin tam anlamiyla saglanmasiyla, diger ikisinde de (kontrol ve aciklik) onemli bir gelisme ve duzelme gorulecegine inaniyorum. Tabi asil onemli soru bunun nasil saglanacagi...Burada da yurutme'nin duzgun ve bagimsiz calismasi gerekli...
Tabi Ahmet ve Ozan sizden bu bahsettigimiz ilkelerin tanimlarini da ogrenmek isterim cunku bu yorumlari yaparken dusunduklerimle sizin yazdiginiz ilkeler ortusuyor mu bilmiyorum.